Helló Mindenki!
1 héttel közelebb kerültünk a nyári szünethez, ez jó hír.
De még nem lehet lazítani, nem vagyunk szabadságon, folytassuk a munkát!
Kissé kevesen láttátok a pénteki órát, azok, akik ezt kihagyták, először azzal kezdjenek!
Ha a pénteki videót megnéztétek, tudjátok, hogy milyen típusú egyenletek következnek.
Ha mindkét oldalon van ismeretlen, az első lépés az lesz, hogy olyan műveletet tegyünk, ami után csak az egyik oldalon marad x-es tag. Az a javaslat, hogy a kevesebbet tüntessük el, hogy csak az egyik oldalon maradjon! Szeretném, ha a következő példák bekerülnének a füzetetekbe.
Az óra címe: Gyakorlás
Egyenlet írásakor elfogadott, hogy a szorzás jelét (*) elhagyhatjuk szám és betű között: 3 * x helyett 3x írható. Ezt ne felejtsétek el, ha néha hiányozni fog a * jel!
A zölddel írt szöveg a magyarázat, nem kell leírnotok!
Példák: U = N (az alaphalmaz a természetes számok halmaza)
1. 7 * x + 3 = 3 * x + 39 /- 3 * x (3x kevesebb a 7x-nél: 7x – 3x = 4x ill.3x-3x=0x lesz)
4 * x + 3 = 39 /-3 (innen ugyanolyan az egyenlet, mint ami eddig volt) 4 *x = 36 /:4
x = 9
4 * x + 3 = 39 /-3 (innen ugyanolyan az egyenlet, mint ami eddig volt) 4 *x = 36 /:4
x = 9
(az ellenőrzésnél külön számoljuk ki az oldalak értékét:
b: a bal oldal, j: a jobb oldal)
b: a bal oldal, j: a jobb oldal)
ell: b: 7 * 9 + 3 = 63 + 3 = 69
j: 3 * 9 + 39 = 27 + 39 = 69
69=69 ( jó a megoldás)
2. 8x + 13 = 5x + 79 /- 5x
3x + 13 = 79 /-13
3x = 66 /:3
x = 22
3x + 13 = 79 /-13
3x = 66 /:3
x = 22
ell: b: 8 * 22 + 13 = 176 + 13 = 189
j: 5 * 22 + 79 = 110 + 79 = 189
189 = 189
j: 5 * 22 + 79 = 110 + 79 = 189
189 = 189
3. 2 – 3 * x = 3 * x – 4 / + 3 * x ( mivel -3x + 3x = 0, a bal oldalon nem lesz x-es tag
2 = 6 * x – 4 / + 4
6 = 6 * x / : 6
1 = x
ell: b: 2 – 3 * 1 = 2 – 3 = - 1
j: 3 * 1 – 4 = 3 – 4 = -1
- 1 = - 1
2 = 6 * x – 4 / + 4
6 = 6 * x / : 6
1 = x
ell: b: 2 – 3 * 1 = 2 – 3 = - 1
j: 3 * 1 – 4 = 3 – 4 = -1
- 1 = - 1
4. 13 + 7x = 1 – 5x / + 5x
13 + 12x = 1 / - 13
12x = - 12 / : 12
x = - 1
Mivel -1 nem természetes szám, nincs benne az alaphalmazban.
13 + 12x = 1 / - 13
12x = - 12 / : 12
x = - 1
Mivel -1 nem természetes szám, nincs benne az alaphalmazban.
Az egyenletnek nincs megoldása az adott alaphalmazon. (ebben az esetben nem kell ellenőrizni)
Nos, remélem, értitek a megoldás menetét. Így oldjátok meg a következő egyenleteket is!
U = N
(x = 1 * x =1x;
- x = - 1 * x = -1x : a változó (azaz a betű) elé nem szoktuk kiírni a 1-et szorzótényezőként)
(x = 1 * x =1x;
- x = - 1 * x = -1x : a változó (azaz a betű) elé nem szoktuk kiírni a 1-et szorzótényezőként)
5. 3 * x – 2 = x + 6
6. 9x – 4 = 3x + 14
7. 4 * x + 1 = 21 – x
8. 3 – 3x = x - 13
Fotót nem kérek!
Jó munkát kívánok!
Legyen szép napotok!
Csókolom Tanárnő rendben csinálom.
VálaszTörlés